Planirate graditi kuću, kupiti stan, građevinsko zemljište, ili jednostavno želite pametno investirati! Kako početi? Kome pokloniti povjerenje? Toliko zakona, propisa o nekretninama, kupnji ili prodaji. Boli vas glava od silnih papira, stručnih termina.

Upravo za Vas smo pripremili maleni FAQ sustav s nekoliko bitnih stvari, a za više pitanja, slobodno nam se obratite!

ŠTO JE NEKRETNINA ?

Prema načelu jedinstva nekretnine, nekretnina je čestica zemljine površine zajedno sa svime što je s njom razmjerno trajno spojeno na površini ili ispod nje, što znači da kupnjom stana ujedno kupujete i idealni dio zgrade i zemljišta na kojem je zgrada izgrađena, odnosno ukoliko kupujete katastarsku česticu ujedno postajete vlasnikom svega što je na istoj izgrađeno neovisno o tome da li je izgrađeno prijavljeno, ucrtano i upisano u katastarske planove i zemljišne knjige.

PRAVO VLASNIŠTVA ?

Kupnjom nekretnine i potpisivanjem kupoprodajnog ugovora ne stječe se, automatizmom pravo vlasništva. Da bi se to pravo ostvarilo potrebno je upisati to pravo u zemljišne knjige… Dakle, po svakoj kupnji nekretnine potrebno je podnjeti PRIJEDLOG ZA UPIS u zemljišne knjige. Po ostvarenom upisu vlasnik dobiva VLASNIČKI LIST. (čl. 119 Zakona o vlasništvu).

ŠTO SU ZEMLJIŠNE KNJIGE ?

Zemljišne knjige su javne isprave koje vode Općinski sudovi(tzv.Gruntovnica) u koje svatko može zahtijevati uvid i iz nje dobiti izvadak, ispis ili prijepis(u nazočnosti voditelja zemljišnih knjiga). Zemljišna knjiga i svi izvaci imaju snagu javnih isprava.

ŠTO JE KATASTAR ?

Katastar je registar podataka o zemljištu i nekretninama DRŽAVNE GEODETSKE UPRAVE. Katastar je podrška sustavu registracije prava vlasništva i drugih stvarnih prava vezanih za nekretnine, odnosno podrška gruntovnici. Ukoliko stranka želi zatražiti uvid u zemljišno-knjižno stanje treba prethodno u katastru saznati podatke o katastarskoj čestici.

KOJE SU OBVEZE KUPCA I PRODAVATELJA U PROMETU NEKRETNINAMA ?

Kupac je obvezan isplatiti prodavatelju cjelokupan iznos ugovorene kupoprodajne cijene, a prodavatelj je obvezan predati kupcu u posjed predmetnu nekretninu te dozvoliti na istoj prijenos prava vlasništva na ime kupca.

ODNOS KUPCA ILI PRODAVATELJA I POSREDNIKA (AGENCIJE) ?

Regulira se ugovorom o posredovanju kojeg ugovorne strane međusobno potpisuju o prihvaćanju njegovih odredaba. Tim ugovorom agencija se obvezuje pronaći nekretninu ili kupca, a isti su obvezni da po eventualno zaključenom predugovoru ili ugovoru o kupoprodaji nekretnine, plati ugovorenu uslugu posredovanja-proviziju.

KOLIKI JE UOBIČAJENI IZNOS KAPARE ?

Uobičajeni iznos kapare je 10 %, ali uvjek ovisi o dogovoru prodavatelja i kupca.

end faq

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
 • Vrsta oglasa ( Tip)
 • Izaberite raspon cijene:
  (€). 0
  (€). 2,700,000
 • Lokacija (Adresa)
 • Detalji oglasa
 • Stambena površina (m2)
  -
  Ukupna površina (m2)
  -
 •   Napredna pretraga